İçeriğe geç

Öteki

Öteki-kitap-yorumu

Merhaba sevgili kitapseverler, uzun zamandır sınav yoğunluğundan dolayı ne tam bir kitap okuyabilme ne de bunları değerlendirebilme şansım oldu. Yenice fırsat bulabildiğim ve okuyabildiğim kitabımın adı Öteki. Aslında kitabın ismini beğenmedim ama yazarı Dostoyevski olunca alıp okumak istedim.

Karşı koymaya, tüm gücüyle sonuna kadar direnmeye karar verdi. Böyle bir adamdı o! Kendisine hakaret edilmesine, bir paçavra gibi davranılmasına ve hepsinden önemlisi bunları ahlaksız bir adamın yapmasına izin veremezdi.

Öteki, Dostoyevski

Kitabın arka kapağında eserde kişilik bölünmesinin konu edildiğinden bahsediliyordu. Ben de internetteki kaynaklardan bu konuya göz gezdirmek istedim. Psikolojide dissosiyatif kişilik bozukluğu olarak tanımlanan kişilik bölünmesi hastalığının temelinde stresin, maddi ve manevi olguların ve duygusal travmaların bu hastalığa neden olduğu belirtiliyor. Kişi birden fazla karaktere bürünerek kendini belli ediyor ve bu kişilikler arasındaki geçişler sırasında diğer kişilik karakterini unuttuğundan o kişiliği hatırlamıyor.

Kitabımızda bu anlatılan teknik detaylar roman diliyle süslenerek karşımıza çıkıyor. Ana kahraman olan Yakov Petroviç Golyadkin yaşadığı çevreyle uyumsuz bir yapıya sahip. İçinde bulunduğu toplumda kendince yanlış gördüğü durumları ifade etmekte güçlük çekiyor. Kendi içinde yaşadığı çatışmalar sonucunda iki farklı karaktere evriliyor. Bir yanda iyi, cömert ve adil bir Bay Golyadkin varken öte yanda kötü, hak tanımaz ve sert bir Bay Golyadkin var. Romanda bu iki Bay Golyadkin arasındaki mücadele değişik yer ve zamanlarda işlenerek aldığı kararlar anlatılmış.

Kitapta bazı kısımları anlamakta zorlandım, kimin kim olduğunu çözmekle uğraştım ama kısa sürede akıcı bir şekilde bitti.

Kendimle kıyasladığım zaman Bay Golyadkin’i, benzer yanlara sahip olduğumu gördüm. Her saat, her dakika, her an bir karar verme durumunda iyi, adil ve doğru olanı yapmaya çalışırken öte yandan çıkarıma en uygun olanı fakat doğru ve adil olmayanı yapmamı telkin eden bir yanım var galiba. Bu sadece benim için değil hepimiz için geçerli bir durum bence. İnsan çıkarını düşünen bir varlık, bazen doğruları görmezden gelerek çıkarına koşan bir varlık. Kitaptaki seviyede olmasa da aslında hepimiz birer Bay Golyadkin’iz.

İyi insanlar dürüst yaşar, iyi insanlar hilesiz yaşar ve hiçbir zaman benzerleri olmaz… Tanrı dürüst insanların yanındadır…

Öteki, Dostoyevski

Umarım hayatımız boyunca iyi, adil ve doğru yanı ağır basan Bay Golyadkin tarafında oluruz.

İyi okumalar hepimize…

KitabınaBak – Bu kitabı en ucuza nereden alabilirim? Tıkla !

Bu kitabı arkadaşlarınla paylaş:

Bu kitabı okumuş muydun? Düşüncelerini insanlarla paylaş